2011. szeptember 10., szombat

ez kérem nem játék


hanem
báránybőrbe bújtatott farkas
vagyis
kőkemény piackutatás és marketingstratégia a "portfólióm" hasznosíthatóságának feltérképezése céljából

De tényleg.

Az általam birtokolt befektetési eszközök - kétkeziül: textilek - összessége túlhaladta a fenntarthatósági görbe maximumát.
Ha magamra mint befektetőre gondolok, akkor eltekinthetek az olyan prózai következtetések levonásástól melyek kétségbe vonhatnák épelméljűségemet.
Szóval úgy döntöttem, hogy kilépek a közgazdaság szabadpiaci mezejére, belevetvén magam a kereslet-kínálat furcsa harcába, s megpróbálom megtalálni a magam kínálta "javak" keresletét olyan áron, hogy a keresőkkel piaci egyensúlyba kerülhessünk.
Nehezített pálya, hogy ez az egyensúly csak egy hangyasz.rnyi pont a végtelenül hosszú keresleti és kínálati görbe találkozásakor.

Na, ezért célozlak meg most Titeket!

Mondjuk hagyatkozhatnék még a "láthatatlan kézre" ha már a közgazdaságtannál tartunk, de szerintem szegény A. Smith ezt csak kínjában találta ki, hogy ne keverje bele a Jóistent még ebbe is.


Tehát adott vagyok én, aki az elmúlt években jócskán "túlgyűjtötte" magát.
Talán akkor dobtam át magam a ló túlsó oldalára amikor belefogtam a nagyanyai lilába.
Volt otthon jónéhány lila színű anyagom, de azokból csak pár darab passzolt bele abba színskálába ami motoszkált bennem.
Én lettem a "tudatos túrizós".
Elég jól boldogulok a színekkel, így biztosan tudtam, hogy a kiszemelt lila gyerekruha, szoknya, párnahuzat, bébibugyi, férfiing etc. passzolni fog az elkészült hatszögekhez.
Aztán egy idő után hazavittem bármilyen színű anyagot, amiről tudtam, hogy az otthoni készletből pont illik valamihez.
Meg hazavittem olyat is ami csak spontán "utánamszólt".

Ott tartok, hogy ha semmi mást nem csinálnék, csak varrnék - nem kézzel -, akkor is évekbe kerülne mindent felhasználni.
Ráadásul én egy rendszeresen "selejtező" ember vagyok.
Nincsenek felesleges ruháink, papírjaink, nem vagyunk tele csecsebecsékkel, még a gyerek holmijait is mószeresen szelektáljuk.
Csak a rongyokhoz nem nyúltam még soha.
Eddig.

Nem látom értelmét a felesleges udvariaskodós körök megfutásának:
én bizony pénzért szeretnék megválni a textilektől.
Félre ne értsétek, nem akarok én ebből meggazdagodni, de olyan helyzetben sem vagyunk, hogy szimplán odaajándékozzam egy foltvarró körnek.
Pontosítok: jómóduvá válni jó lenne, de azt nem erre a bizniszre alapoznám :))

Ezért elhúzom Előttetek a virtuális mézesmadzagnak szánt játéklehetőséget:
Válaszaitokért cserébe ajánlanék sorsolás útján
-ahogy kell-
egy anyagcsomagot,
még mindig a lilákból, ha már ők indítottak el a lejtőn :)
Van benne:
50 db 15x15 cm-es négyzet - a lenti darabokból 2-2
1 db 75x75 cm-es bogyós anyag
meg némi apróság.
Ez így elég motiváció?

Amit kérek:
válasz, vélemény az ilyen típusú anyagvásárlással kapcsolatban.

Vennétek-e egyáltalán ilyesmit? - ezt temészetesen nem veszem ígéretnek a részetekről :)

Inkább nagyobb vagy kisebb (mekkora) darabok a megfelelők?

Cm-ben vagy inch-ben vágva?

Darabonként vagy csomagban?

Ha csomagban, inkább csak néhány, vagy sokféle?

Bármi amit őszintén emondanál ezzel kapcsolatban nagy segítség lehet:
az is akár, hogy azt mondd: hagyd  a fenébe. Ez is fontos.

Fontos és nem megkerülhető az ár kérdése. Úgy sejtem, hogy hogy a m2 árak nem lehetnek klasszisokkal alacsonyabbak mint az üzletben kapható textilek ára.
Szép anyagot így is megvennétek?
Nem bonyolódtam még komolyan bele (mert komoly agyi-munkát igényelne) kiszámolni, hogy egy változó áron beszerzett (értsd: 700 Ft-os kilós ártól, az 1000 Ft-os bébiruháig) anyagmennyiségnek mekkora az átlagára, mekkora a súly- vagy területvesztesége a feldarabolás után, mennyi idő-energia ment el mosásra, vasalásra.
És a feldarabolásról ne is beszéljünk: igen meglepődtem, hogy hány órán keresztül vagdostam ezt a két csomagot?!

Annyit még,
ha kiteszed a felhívást a blogodban, vagy fb-on akkor kétszer kerülsz a kalapba.
Természetesen ez nem feltétel, ez már piramisjáték :))

13 megjegyzés:

N.Zsuzsi írta...

nos, jó ötlet megdolgoztatni a népet :D

nekem újabban a lila az egyik kedvencem, szóval testhez álló a feladat.
vennék, ha
- egy csomagban nagyobb darabok lennének
- centiméterben mérve
- többfajta egy pakkban
- az árra nem tudok előre mit mondani, természetesen azt te határozod meg
- feldarabolva, négyzetek is érdekelnének, pl. mint a nyereményben lévő, mert én vagdosni nagyon utálok, és ha konkrétan pl. táskát varrok, ahhoz jól jöhet. de elsősorban a nagyobb (min. fél méteres) darabokat preferálnám.

Segítettem?
mindjárt megosztom a facebook-on is, növelve az esélyeimet a lilákra ;)

Krizantám írta...

No, én először azt gondoltam, hogy Magácska sokat ivott, hogy ilyen czifrán fogalmaz, de aztán rájöttem, hogy csak szimplán megártott a közgazdaságtan mélyebb tartalmainak ismerete... :-)))
No, de hát legyen...
És legyenek válaszok is a kérdésekre! (Bár a felét alig értettem, de legyen ez a mai napnak betudva az én bajom...)
Szóval csakis a magam nevében beszélve és magamból kiindulva (mint keresleti oldal):
- Vennék ilyesmit, de akkor, ha éppen akkor aktuálisan pont az kellene a varrnivalómhoz.
- Mivel én nem patchworközök (egyenlőre), mindig a nagyobb darabok érdekelnek (min.30×50cm v. 20×30cm)
- Cm-ben vágva
- Darabonként is és csomagban is érdekelne, attól függően, hogy mennyire nagyon vágyom az adott anyagra és mekkora darab kell belőle éppen.
- Én a helyedben kis és nagyobb csomagokat is összeállítanék ugyanabból a szettből, mert nem lehet tudni, kinek melyikre van szüksége éppen. És simán kellene sokféle is.

De per pillanat és azonnal vágynék a legalsó sorban jobbról a 2. virágos anyagra (min. 50 cm), a mellette lévő 1. drapp apró mintásra és az alulról 2. sorban az 1. bordó fehér pöttyös anyagra, és ez kőkemény üzlet, mert hiába vettem én is rahedli anyagot az aktuális megrendelésemhez (felhalmozva egy újabb fölöslegesnek tűnő anyagmennyiséget a picike lakásban), nem az volt, amire azt mondtam, hogy na ez az!!! De ez a kisvirágos, na pont EZ AZ!!!

- Az ár kérdését pedig szerintem mindig az eladó határozza meg (mert ő tudja mi az, ami még megéri neki).
- Nekem speciel nem feltétlenül kellene felvagdosva az anyag (sőt), de mint mondtam én kilógok a sorból és nem vagyok patchwork készítő!

Nem hiszem, hogy sokat segítettem volna Neked a válaszaimmal, de ez is egy álláspont volt és simán benne vagyok a piramisjátékban, bár nyerni még életemben nem nyertem egy blogjátékon sem!

A virágos anyag (1.sor jobbról 2.) pedig tényleg nagyon kéne! Biznisz megy innentől privátban! Ok?

Julcsi írta...

Én jelenleg SEMMIT nem akarok venni, (csak pirosat és zöldet), mert ugyanúgy állok az anyagokkal, ahogy te. Mondhatni megcsömörlöttem.Már turizni sem tuzórizok.

De, hogy érdemben is hozzászóljak a dolgokhoz, a foltvarrókat érdekelhetik a csíkokban és négyzetekben, előre "legyártott" anyagcsomagocskák, amik színben harmonizálnak. Úgymint külhonban Moda-éknál. Szerintem.

És Krizantám! Bizony, hogy egyenlőre! Aztán hamarosan indul a virtuális "tanfolyamom":D Tudod, megbeszéltük!:D

Ányi írta...

Én nem vagyok egy nagy varrónő, de kacsintgatok néha a dolog felé. A kérdéseid közül csak arra tudok válaszolni, hogy cm-ben és csomagban érdemes szerintem, ha kisebbek a darabok. Remélem, ezzel is segítettem egy picit. Köszönöm a játékot! :)

Monika írta...

Ezsó! Téged élmény "csak " olvasni is, a többiről nem is beszélve..))))))
Éppen feljöttem a géphez,hogy megpihentessem elgémberedett derekamat és lábamat: a "rongyaimat" szelektálom.:))))) Van egy zsák, ami megy szegény családoknak.Van egy másik zsák,amiből majd a barátnőim válogatnak.Ja,ezek ruhák, nem vágtam-még-fel őket.:)
Aztán vannak dobozok, bőröndök, szekrények, amikben átválogatva visszakerültek a szerintem valamikor megvarrom anyagok, rongyok.
1 évig nem jártam turikba, mert már éreztem,hogy baj van: ez függőség lett.:(
Néhány napja újra kezdtem járni, de erre van alibim: polár pulcsikat kellett vennem,mert sürgősen kell egy ,kettő takarókat varrnom esküvőre.Sőt, párnákat is tervezek varrni.Hajjaj!!!!
Na,most megyek vagdosni vissza.:)
Szerintem jó ötlet eladni, a felvágás,előkészítés marha nagy meló....

Varga Györgyi írta...

Én is kóros anyagvásárlásban szenvedek már évek óta :o)Lett légyen az méteráru, használt holmi vagy éppen egy rongyoszsák tartalma. Az utóbbi időben főleg pirosakat varrtam (még levendulás zsákocskából is) most azonban látva az árválkodó kékjeimet a kék korszakom következik- hacsak meg nem csíp valami másféle bogár...
A játékhoz visszatérve: én ugyan jobban szeretem magam összeválogatni a használni kívánt anyagokat, de egy jó színösszeállítású " csomagocska" komolyan kísértésbe ejthet. Lásd például ezt a mostanit :o)
Ha már csomag a nagyobb darabokra lennék inkább vevő, semmint a négyzetekre vagdaltra- lévén ez számomra jóval nagyobb lehetőségeket rejt.
Ha cm-ben adod meg a méreteket az átláthatóbb.
Azt gondolom a legtöbb kérdésedre válaszoltam :o)
Persze, hogy kiteszlek a blogon is- ez a csomagocska tényleg szuper!!!

Ágota-Lencsi Művek írta...

Az első ami eszembe jutott mikor bogarásztam soraidat, hogy "hű de súlyos...ivott?":)
Ez az anyag felhalmozás szerintem minden varrni szerető embernél súlyos probléma, tán már betegségnek is mondható. Én már a kanapé ágyneműtartóját is szisztematikusan telepakoltam az anyagokkal. No de mi van, ha még jó lesz valamire? Csomó olyanom van, amit az életben sem fogok használni...de mégsem tudok tőle megválni. Az én "lényeimhez" pl. 30-40centit szoktam vásárolni a boltban (vagy 3 métert). Avagy megtetszik Léna egyik ruhája és már alig várom, hogy kinője és szétvághassam (a barbár szülő). Természetesen turiban is bármit megveszek, aminek tetszik az anyaga....krónikus.
Ha tényleg van hozzá lelkierőd megválni az anyagoktól, akkor a helyedben nem nyúlnék hozzájuk, úgy ahogy vannak centiben leméred és akinek tetszik az azt csinál vele, amit szeretne. A ruhákhoz sem nyúlnék, hátha valakinek pont kell róla egy zseb, gomb, akármi. Remélem legalább 1 kérdésedre válaszoltam:)

csaknoris írta...

Emberek!!! (Harcsa Erzsó stilben próbálok felkiáltani.)
Vegyétek meg ezeket az anyagokat!!!
A méret nem lényeg, mi nők ezt tudjuk. Aki kreatív bármiből bármit kihoz, ugye?
Takarót varrni készülök. Már a barátnőm kiszámolta. Hogy aláférjünk mindannyian, 240X240-s kell- modtam én.
Az!!!144 darab, ha 20x20-ból varrom.
4 órát együtt vagdostunk. /Áldom-csókolom a kezét/.Már 33 darab megvan. Nem érzem a szemem, leesett a kölcsön Fiskars olló, akad. Már úgy érzem 160X 200 alá is beférünk.
Higgyétek el, ez akkora meló, mint Bear Gris mellet menni.Vegyetek!! Én már vettem.

Kaccat írta...

Játékon kívül (mert nálam is stop van :D, jót röhögtem szegény Smith-en :D)
Amiből van nagyobb darab, azt célszerű úgy eladni, sokkal több mindenre használható, akkor is, ha esetleg több nagyobb darabot teszel csomagba,amik összeillenek.
Ha kisebb darabok, amik önmagukban nem jók, azokat csomagban feldarabolva, de azoknak is csak akkor van értelme, ha annyi anyagot összeraksz, amiből mondjuk kijön legalább egy babatakaró. A kockák méretére talán a legideálisabb a 15x15 cm-es, vagy 20x20 cm-es, mert azokból még bármi lehet.
Az árat te határozod meg, elvégre te adod el, kérdés, mi a cél?
Ha el akarod adni, akkor - magamból kiindulva a nagyobb darabok - mondjuk egy turiban vett ing háta - pár száz forint.
ha felvagdosod, összeválogatod, akkor azért el lehet kérni többet.
Mondjuk én olyan csomagot nem vennék (persze csak ha egyáltalán vennék bármilyet is :D) amiben mondjuk vegyesen van pamut és műszálas, és kevert-szálas, de lehet, hogy én vagyok nagyon finnyás ilyen téren, tehát a fentiek megint csak az egyedi véleményemet tükrözik.

Ledorka írta...

Na, pont hasonlót akartam írni, mint Kaccat.:) Ha nagyobb darabokat kínálsz, akkor nem csak a foltvarrók örülnek. Egy 25x25-ös anyagot sok dologra lehet használni. És igen, az is fontos, hogy ne csak színek, de összetétel tekintetében is passzoljanak, ha már csomag.
Esetleg próbáld ki egy-két adaggal ezen a blogon: http://textil-adok-veszek.blogspot.com/.

Az is kérdés, persze, hogy ez a sok munka megéri-e, el lehet-e adni normális áron az a halom négyzetet, amit több órán át szabdaltál.
Hogy én vennék-e? Nem tudom... Néha elcsábulok, pedig itt egy szekrény tele anyaggal. :)

Erzsébet írta...

Ha pont jókor (közel egy időben) nyújtódik a kínálat és merül fel a kereslet igény - igen, akkor mindenképp vennék. Én inkább nagyobb darabokban gondolkodnék és csak "végszükség" esetén vágdosnék (nagyon-nagyon sok időd elmegy vele - kifizetődni meg úgysem fog). De ha csomagban árusítod, fontos, hogy passzoljanak a színek, minták és azonosak legyenek az anyagfajták - legalábbis nekem.
Remélem segítettem egy picit :-)
Remélem segítettem.

Huligánlány írta...

Pillanatnyilag a szekrényből kidőlés fenyegetésében élek nap mint nap, úgyhogy én sem szeretnék venni semmit - kivéve, ha utánam kiabál, nem ereszt, vagyis bármikor...
Hogy mit vennék meg?
Nem nyúlós, pamut-karton vásznat, nagyobb darabokban (minél nagyobb). Az áron gondolkodtam, nyilvéán minél olcsóbb, annál jobb (nekem, mint vevőnek), de a kilós ár szerintem a legkorrektebb. A turi-árat elég szórtak, 1000 és 3000 között. Nekem mondjuk az 1000 jobban tetszik, de nem csodálkoznék, ha nem értenél egyet velem :-)))

A Textil adok-veszek blogot én is javaslom, adtam el, vettem is ott.

Maria írta...

Szerintem is minél nagyobb választékban, tehát legyen nagyobb darab is, a kisebbekből meg összeillő csomag.
Hát a pamutvászon az nálam is alapfeltétel lenne, ami más, azt külön is árulva.
A cm a megszokottabb mégis.
Az anyaggyűjtés természetes jelenség, főleg, mióta turik is vannak - kivéve, ahol olyan erős szagú fertőtlenítőt alkalmaznak, ami többszöri mosás után is megérzik.
És egy kérés: át tudnád állítani kicsit erősebbre a betűidet? Az írásod is, a válaszok is néha alig olvashatóak /idősebbek kedvéért: mint mikor már szalagot kellett cserélni az írógépben/.