2023. május 16., kedd

terápiás.ház

új fejezet kezdődik.
évtizedek tapasztalatával megállapítható, hogy az életemben a dolgok hosszú előjátékot követően huszárvágásos módszerrel változnak... még javában élveztük a mádi ház örömeit 2021 elején, tervezgettem a közös jövőt; így született meg egy piás vendégség után két új facebook oldalam: a terápiás.ház ( https://www.facebook.com/terapias.hazterapias.haz ) és a kisbo't. hiszem, a bolt is életre kel majd valamilyen formában, most azonban a házprojekt indul.
máskor, másképp és máshol, de indul.


eredetileg művészetterápiás, kiadandó házként terveztem hasznosítani az inspiráló hegyaljai otthont. jó-jó, a piás estéket se száműztük volna, erre utalt az első, poénosnak szánt, utólag meg látomásosnak bizonyuló borítófotó.  aztán, ahogy lenni szokott, az univerzum megrázta sorsgömböt, és minden másképp alakult. az elhúzódó covidos zűrzavar arra öszönzött, hogy változtatnom kell, igyekezzek valami módon nagyobb személyes szabadságot megteremteni. ennek eredménye lett, hogy eldöntöttem, kilépek a lakás adta kényelmi hálón való fetrengésből, és visszafelé indulok a gyökereimhez. kertet, közösséget, függetlenebb életet vágytam. egy tolcsvai vargabetűt követően jelenlegi állapotom: három különböző ingatlan, ebből nulla otthon.
egyenlőre.


az új út a martinkai kertben veszi most kezdetét. egy lakókocsiban. igen, ott. néhány, irányomban elfogult emberem támogatása mellett, családom félelmei, ismerőseim döbbenete, barátaim aggodalmai ellenére. a terápiás (mobil)ház és az elvadult kert most lehetőséget ad nekem az alkotásra, a magammal való őszinte találkozásra: mire vagyok képes? valóban erre vágyom? bírni fogom hittel és erővel? otthont teremteni a lomos, retkes, csak félig működő helyből, rendet tenni kint és bent, megtanulni a kert növényeit, gondozni és vigyázni, az érzéseimet ágyásokká, képekké, szavakká, életté formálni.. minden teremtés. ez hát az új a terápiás.ház. 
jellegét kizárólagosan személyemre alkalmazza.
most még.

a belső szépen alakul (körmeim bánják 😀), tiszta a háló, a fürdő, a kisszoba és a konyha fele, de egészben még nem vállalható. 


a kert 1600 m2. aha, elég nagy...
az előző tulajdonosai nagyon szerették és értettek is hozzá, így van rengeteg gyümölcsfám és bokrom. jelenleg minden egy ősvadonhoz hasonlít.
ez egyrészről tudatos döntés eredménye: most látni szeretném, honnan mi bújik elő, hosszú távon pedig a talajforgatás nélküli művelést gondolom utamnak. utóbbi még a jövő homályába vész, itt és most azonban hétről-hétre újabb növények gazdagítják az ősgyepet.
másrészt meg alkalmatlanság: de tudom, hogy kitart a flóra amíg elsajátítom a megfelelő ismereteket és megtalálom a gondozáshoz az erőforrásokat.
és érzem, hogy szeretnek odafent.
állandó madárdalban és virágzásban vagyok mióta kiköltöztem. 
ma reggeli vizes képek a kertből:






tudom-tudom, a pipacs a sovány földek gyomnövénye...
nekem egyik legkedvesebb virágom. 
már jócskán a tavaszban, túl a tulipánokon, alig várom, hogy megtaláljam az első lángoló pipacsmezőt. s most sajátom van. számomra - különösen jelenleg - a világ szépségének, a természet bölcsességének, a jó helyen vagyok érzésének bizonyítékai. 
csak halkan írom, hogy erős lélekvirág: harmonizálja és erősíti a nőiességet, segít, hogy a saját forrásunkhoz találjunk. ahol meglibben veresmák-asszonyság négyágú szoknyája, ott szabadság fakad, ha hajlandóak vagyunk szembenézni önmagunkkal.



Isten hozott hát nálam!

Nincsenek megjegyzések: