2012. március 25., vasárnap

hobbi

avagy
"Egy napos alkotószabadság ügyében tessék M. V. Podlozsnajához fordulni."



Ha tagja lennék a TÖMEGÍR-nak, és lett volna szerencsém megtalálni a kettes számú ajtó mögött a fent említett elvtársat, és ő megítélt és megfelelőnek talált  volna, akkor tegnapra kiutaltathattam volna egy írói szünnapot, hogy időben megoszthassam gondolataimat a hobbiról.


A múzsa csókja is hiányzott, ezért körülnéztem a neten; tessék ezeket találtam említésre méltónak:
  • A Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára szerint a hobbi hóbort, kedvtelés, szenvedély, vesszőparipa. - Ha ezentúl valaki azzal vádol meg, hogy ezmegazvagyamaz a vesszőparipám, elegánsan lerázhatom azzal, hogy nem kényszeres vagyok, csak ez a hobbim. Érdemes volt kutatni :)
  • Mindenek bölcse, a Wiki szerint a korábbi passzió szavunkat váltva  a  szabadidőben végzett, pihenést, kikapcsolódást szolgáló tevékenységek gyűjtőneve.Hobbija az embernek érdeklődés és örömszerzés miatt van, nem anyagi eredményekért. Hobbi például különböző tárgyak gyűjtése, a barkácsolás, a sport és a művelődés is. Az elmélyülten végzett hobbitevékenységnek következménye lehet, hogy valaki alapos ismeretekre, játasságra és készségre, tudásra és tapasztalatra tesz szert egy vagy több területen. A cél mégsem az előbbi, hanem az önmegvalósítás, vágyak kiélése, a személyes célok megvalósítása
Szóval:
Ha passzió, akkor úri. Nekem. Van abban valami felsőbbrendű érzés, ha az egyébként is korlátozott mértékben rendelkezésre álló szabadidőnk egy részét csak a magunk (úri) kénye-kedve szerint tölthetjük. Örömszerzés és önmegvalósítás céljából. Ennél pontosabban szerintem nem is lehet megfogalmazni.
Már kommentben is írtam, az én hobbitörténelmem az idők homályába vész, és egy Gyűrűk ura méretű olvasmánnyá is dagasztható. Annyiféle dolgot kipróbáltam, hogy csuda. Maradjunk most ennyiben. Amikor belevetem magam egy-egy új dologba szinte mindig a kiváncsiság hajt, és kihívást látok a dologban. Képes vagyok-e megcsinálni, megérteni, átlátni, elérni? Ha úgy érzem, hogy igen, jó eséllyel hagyom abba, vagy utána csak ritkán "élek vele".
Nagy rinyálós és lusta is vagyok, így elég sok hobbitevékenység esik ki az érdeklődési körömből.
Aztán van néhány dolog, ami több évtizede kísér. Az olvasás és a varrás pl.
Hogy ez hova megy ki?
Hát oda, hogy tegnap is varrtam. Mert már régóta kíhívást látok egy modern blokk elkészítésében:) Majd mutatom.
És oda, hogy tegnap is olvastam. Újra Bulgakovot. Így húsvét tájára nagyon jó. És nagyon kell.
 

5 megjegyzés:

mágika írta...

:) cuppanós

Jutka írta...

Passzióra fel:)!?

Babi néni írta...

Köszönöm, hogy játszol velem. :o)

Nagyon érdekeseket írtál, látod, nekem eszembe se jutott megnézni, mit jelent, így megint tanultam valamit.

csaknoris írta...

Jung szerint ez a SZABAD AKARAT -derűsen teszed azt, amit tenned kell.
Csak nyugodtan....

Varga Györgyi írta...

Szia Erzsó!

Régen jártam nálad, de most egyvégtében végigolvastam vagy három hónap történéseit és remekül szórakoztam. Tényleg. Persze időben visszafelé...
Élmény volt. Köszönöm.